Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Årets Rutanpris till Olle Sahlberg

Frisksportarnas Olle Sahlberg får Rutanpriset 2022. Priset delas ut i samband med firandet av Rutans sjuårsdag onsdag 20 april, då även 2020 och 2021 års priser delas ut. Priset består av en förstoring av årets officiella Rutanbild, som vanligt skapad av Patrik Svedberg och som anknyter till Värnamo Filmhistoriska Festival.

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har Rutanpriset delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda. Juryn består av Rutans upphovsmän Kalle Boman och Ruben Östlund, men det finns inte några stadgar och det var först 2020 som en officiell motivering skrevs.

I år går priset till Olle Sahlberg, som i över 50 år arbetat med ungdomar inom Värnamo Frisksportklubb.

Juryns motivering:

”’Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.’ Så står det på skylten vid Rutan på Flanaden. Årets pristagare har verkat för en bred hälso- och idrottsrörelse i Värnamo sedan mitten av 1960-talet. Genom olika aktiviteter har han hjälpt till att fostra hundratals ungdomar genom att betona vikten av rörelse och att vara en god kompis. Frisksportarna som han företräder betonar just rörelseglädje och gemenskap framför idrottsliga resultat, vilket inkluderar precis alla oavsett prestation. 2022 års Rutanpris går till Olle Sahlberg.”

Firas med dans och trippel prisutdelning

Priset består av en förstoring av årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg. Årets bild anknyter till Värnamo Filmhistoriska Festival och firandet av Rutans sjuårskalas blir inledningen till festivalen som startar dagen därpå.

Rutan firas som vanligt med dans av kulturskolan, diktläsning och ett kortare tal. Tiden är kl 21.30 onsdag 20 april och platsen är naturligtvis Rutan, som är nyrestaurerad och åter lyser klart.

Det blir utdelning av Rutanpriserna för de senaste tre åren, eftersom pandemin hindrade utdelningen såväl 2020 som 2021 års priser. 2020 års Rutanpris gick till Kadim Akca och familjen Engholm. 2021 års pris gick till covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun. Teamet bestod av fyra medarbetare: Ida Arnros, Randa Poricanen, Emina Dautovic och Hajra Jajcanin.

Vinnare av Rutan-priset genom åren

2016: Marie Albertsson

2017: Fatima Veladzic

2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)

2019: Pär-Magnus Möller.

2020: Kadim Akca och familjen Engholm.

2021: Covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun

2022: Olle Sahlberg