Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Harriet Andersson får hederspris

Skådespelerskan Harriet Andersson tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris. Priset offentliggörs ikväll lördag under Värnamo Filmhistoriska Festival.

Harriet Andersson blir den första mottagaren av det nyinstiftade hederspriset. Motiveringen lyder: ”För enastående insatser i sitt yrkesliv och för sitt viktiga bidrag till svensk biografhistoria.”
- Nämen gud, det är tur att jag sitter ner. Vad glad jag blir. Det var hemskt skojigt, nu kommer det en liten tår på kinden, säger Harriet Andersson när hon får beskedet per telefon.

Hon kan tyvärr inte närvara vid festivalen för att ta emot priset. Det offentliggörs i samband med visningen ikväll lördag av Ingmar Bergmans film ”Gycklarnas afton” från 1953, där Harriet Andersson spelar en av huvudrollerna.
- Jag minns väldigt mycket från den inspelningen. En morgon när Ingmar Bergman och jag kom ned till inspelningsplatsen hade det varit storm och hela tältet hade blåst omkull och gått sönder. ”Jaha, då får vi börja med att resa tältet”, sa Ingmar. Det visar hur bra han var på att fatta snabba beslut, säger Harriet Andersson.

Harriet Andersson som nyligen fyllde 90 år, inledde sin fantastiska karriär redan i slutet av 1940-talet och var verksam ändå in på 2000-talet.

- Harriet Andersson är en av de stora i filmhistorien, även internationellt. Vi har en obruten rad av kvinnliga svenska ikoner på vita duken från Greta Garbo och framåt, säger Kalle Boman, legendarisk professor och filmproducent samt konstnärlig ledare för Värnamo Filmhistoriska Festival.