Gå till innehåll

Skildring av Värnamomamma gav filmpris

Jonelle Twum från Värnamo vann Värnamo Filmhistoriska Festivals pris för nya filmskapare på 10 000 kronor. Hedersomnämnanden gick till Wilma Sjöberg, även hon från Värnamo, och Ali Alibrahim, tidigare fristadskonstnär i Region Jönköpings län.

Under festivalens sista dag utsågs vinnaren för den tävling för samtida filmare som Värnamo Filmhistoriska Festival utlyste i samverkan med Region Jönköpings län. Prissumman är på 10.000 kronor.

Det kom in 22 bidrag i olika genrer, innehållsmässigt, formmässigt och hantverkskickligt gjorda filmer från regionen. Juryn bestod av Göran du Rées (regissör, manusförfattare, filmproducent och professor vid Göteborgs universitet), Ida Therén (författare och journalist) och Lennart Alves (bild- och formutvecklare i Region Jönköpings län).

Juryn valde ut nio bidrag som visades vid ett par tillfällen under festivalen. Av dessa nio fastnade juryn för tre filmer som på olika sätt särskilt skiljde ut sig från de övriga. Alla dessa tre skulle enligt juryn kunnat vinna priset för bästa film i Värnamo Filmhistoriska Festival, men då det endast finns ett pris för bästa film beslutade juryn att utöver priset ge två av filmerna ett hedersomnämnande.

Vinnare:

”En mammas kropp” av Jonelle Twum

”Med estetiskt rena bilder, reflekterande text och varsamt vacker musik blir denna film en poetisk och förtätad hyllning till alla hårt arbetande kvinnors vardag på vårdhem, hotell och sjukhus. Det är helt enkelt inget annat än ett modernt filmiskt Requiem över de osynliggjorda kvinnorna och mödrarna i vår tid.”

Jonelle Twum är uppvuxen i Värnamo, men bor numera i Malmö där hon arbetar som regissör, producent, konstnärlig ledare och forskare. Filmen ”En mammas kropp” är inspelad i Värnamo.

Hedersomnämnanden:

”One day in Aleppo” av Ali Alibrahim

”Detta är en mycket välgjord och välkomponerad film med detaljrika iscensättningar och extremt närvarande kamera. Med skarp blick skildras människans kraft och förmåga att överleva krigets helvete. Filmen är en viktig vittnesbörd och redan ett historiskt bildbevis över en av vår tids katastrofala händelser.”

Ali Alibrahim kom 2016 från Syrien till Jönköping som fristadskonstnär med Region Jönköpings län som värd. Han har nu permanent uppehållstillstånd och bor kvar i Jönköping.

”Runaway” av Wilma Sjögren

”Med autenticitet och trovärdighet lyckas filmaren göra ett starkt nutidsdrama. Med välkomponerat manus, regi, foto och inte minst ett lysande skådespeleri, av två unga huvudpersoner och biroller, blir denna kortfilm en liten pärla - om en ung kvinnas sociala fobi.”

Wilma Sjögren är uppvuxen i Värnamo men bor numera i Stockholm, där hon studerar på Kulturamas filmlinje.

(Foto: Corrado Di Lorenzo)