Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Stolen Camilla tar plats i festivalens logga

Nu är logotypen för Värnamo Filmhistoriska Festival komplett.John Kandells klassiska stol Camilla från Värnamoföretaget Källemo blir en symbol för festivalen.

- Filmfestivalen i Venedig har ett lejon, festivalen i Cannes har en palm, Värnamo Filmhistoriska Festival har en stol och den står stadigt, säger festivalens konstnärlige ledare Kalle Boman.

Att det blev en stol är ingen slump. Det knyter an till Värnamos långa möbeltradition, från böndernas pinnstolar till Bruno Mathsson och Källemo. Under premiärfestivalen ifjol fick både Christina Schollin som invigde festivalen och hederspristagaren Harriet Andersson varsin rödlackerad Camilla, stolen som John Kandell ritade 1982 och som har blivit en modern svensk möbelklassiker. Därtill är Camilla biografröd till färgen, kan föra tankarna till en regissörsstol och är inspirerad av den klassiska mjölkpall som är en del av det svenska och småländska kulturarvet.
- Ju mer vi tänkte på det i styrgruppen, desto mer självklart kändes det. Stolen gör att loggan sticker ut från andra filmfestivaler och du kommer ihåg den, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun och sammankallande i styrgruppen.

Källemos vd Karin Lundh tvekade inte att ge sitt godkännande och låta festivalen använda stolen i sin logga. Hon menar att det är något som såväl John Kandell som hennes far och Källemos grundare Sven Lundh skulle ha gillat.
- Vi är oerhört glada över att Camilla får vara del i denna livgivande satsning som Värnamo Filmhistoriska Festival är, säger Karin Lundh.