Gå till innehåll

Värnamo Filmhistoriska Festival på Folk och kultur

Skolbio, Ruben Östlund och filmen som kulturarv

Det blir både seminarium och en kväll på biografen när Värnamo Filmhistoriska Festival bjuder in under Folk och kultur i Eskilstuna på onsdag.

Det blir samtal om skolbio och filmen som kulturarv. Ruben Östlund medverkar via länk och filmaren Axel Danielson är på plats. Rundvisning i en av Sveriges häftigaste biografer. Allt under överinseende av festivalens konstnärlige ledare Kalle Boman.

Se hela programmet nedan:

Värnamo Filmhistoriska Festival – att rädda ett viktigt kulturarv

Onsdag 8 februari kl 15:45–16:30, Ångvälten/Tändkulan, Hotel Bolinder Munktell, Eskilstuna

Vem tar ansvar för den svenska filmhistorien?
- seminarium och premiär för årets festivalvinjett

Sverige är en framgångsrik filmnation – från stumfilmstiden via Ingmar Bergman till dagens guldpalmvinnare och Oscarsframgångar. Men vem tar ett helhetsansvar för att filmerna bevaras och visas för en ny generation biobesökare? Vem ser till att vi har en levande biografkultur? Och vad gör vi med allt det material som våra stora filmare lämnar efter sig – material som ger nycklar till att förstå filmerna, deras kontext och filmarnas konstnärskap?

Dessa frågor vill Värnamo Filmhistoriska Festival hjälpa till att söka svar på, samtidigt som festivalen kan vara en del av lösningen. Premiären 2022 gav mersmak och 20–23 april är det dags igen.

Värnamo Filmhistoriska Festival lägger fokus på filmer som är minst 25 år gamla och som på olika sätt har haft betydelse för den svenska biopubliken. Genom att även lyfta fram äldre journalfilmer sätter vi in spelfilmerna i ett historiskt sammanhang. Festivalen lyfter också fram unga filmskapare och arrangerar en tävling för nya kortfilmer. Värnamo Filmhistoriska Festival arrangeras i nära samverkan mellan kommun, region, näringsliv och civilsamhället. I vårt seminarium presenterar vi tankarna bakom festivalen, lyfter vikten av att inkludera film som en del av vårt kulturarv och ställer frågan vem som egentligen tar ansvar?

Dessutom blir det premiärvisning av årets festivalvinjett skapad av eleverna vid animationslinjen vid Sörängens folkhögskola i Nässjö.

En kväll med Värnamo Filmhistoriska Festival och Svenska Bio

Onsdag 8 februari kl 17.00-19.00 – Biostaden Eskilstuna, Kungsgatan 66.

Rundtur i en hyllad biosatsning

17.00 Samling i foajén

En av Sveriges största filmdukar på 175 kvadratmeter. Åtta salonger med totalt 562 fåtöljer. En toppmodern biograf med en blinkning till 1920-talet och art deco.

Följ med på en rundtur i den hyllade Biostaden som invigdes julen 2020 och hör hur Svenska Bio vågade göra denna jättesatsning i Eskilstuna.

Så får du fart på skolbion!

17.30 Salong 1

I Eskilstuna är målet att alla grundskoleelever ska få en skolbiovisning per år. Hur skapas ett bra samarbete med skolan? Vad är nycklarna för att lyckas?

Medverkande: Monica Röbech, Svenska Bio Eskilstuna, Annika Gillegård, Svenska Filminstitutet; Elin Ljungqvist, Värnamo Filmhistoriska Festival.

En filmhistorisk biografupplevelse med Östlund, Danielson, Troell

18.00 Salong 1

Ruben Östlund medverkar via länk och presenterar filmaren Axel Danielson. Axel är på plats och visar för första gången på en svensk biograf klipp från sin film ”And the King Said: What a Fantastic Machine”, som nyligen prisades på Sundance-festivalen. Vi avslutar med en poetisk filmhälsning från Jan Troell och en spektakulär trailer för en aktuell film som låter dig uppleva paradsalongens fulla potential!

Värdar: Kalle Boman, filmlegend och konstnärlig ledare för Värnamo Filmhistoriska Festival; Peter Fornstam, vd Svenska Bio och ordförande Sveriges Biografägareförbund

Arrangörer: Värnamo Filmhistoriska Festival, Region Jönköpings län, Svenska Bio, Värnamo kommun.