Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Vi visar VÄRLDENS BÄSTA FILM!

Filmen som toppar Sight & Sounds lista över världens bästa filmer visas på vår festival.

Den brittiska tidskriften Sight & Sound har sedan 1952 och vart tionde år därefter frågat filmexperter från hela världen om vilka filmer som är de bästa genom tiderna. Denna utfrågning har kommit att bli en av de viktigaste av alla internationella "bästa film"-listorna.

I höstas var det dags att presentera 2020-talets lista och för första gången sedan starten toppades den av en kvinnlig filmskapare, nämligen Chantal Akerman med filmen Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

Låt inte det krångliga namnet skrämma iväg er!

Jeanne Dielman är en över tre timmar lång berättelse om en singelmamma som livnär sig som prostituerad. Under filmens gång får vi följa hennes liv och vardagssysslor samtidigt som hon håller på att tappa förståndet.

Under Värnamo Filmhistoriska Festival får alla cineaster en unik möjlighet att se denna film på bio tillsammans med andra intresserade filmälskare. Världens bästa film vill man ju inte missa!

Filmen visas med syntolkning. Användare av tjänsten syntolkning/uppläst text tar del av ljudspåret med sina mobilhörlurar/headset och övrig publik påverkas därmed inte.