Gå till innehåll

Skräck, romantik och VHS när Strage gästar festivalen

Nöjesjournalisten Fredrik Strage kommer till Värnamo Filmhistoriska Festival.

Fredrik Strage har i mer än 30 år skrivit om popkultur. Han är känd för sina krönikor i Dagens Nyheter, för sina poptips i TV4 Nyhetsmorgon, sin medverkan i ”Så mycket bättre” och för podden ”Hemma hos Strage” där han bjuder hem artister till sin lägenhet.’

Tillsammans med skådespelerskan Inger Nilsson inviger han festivalen på torsdagskvällen kl 18.30, då stumfilmen ”Gunnar Hedes saga” från 1923 visas.

Vad är din relation till stumfilm?
- Jag har tyvärr inte sett särskilt mycket stumfilm men jag älskar de expressionistiska tyska 1920-talsfilmerna. Särskilt Fritz Langs "Metropolis" och FW Murnaus "Nosferatu". Murnaus "Sunrise", som han gjorde i USA, är den vackraste kärleksfilm jag sett. Han dog tragiskt i en bilolycka 1931 då hans 14-årige assistent förlorade kontrollen över deras Rolls-Royce. 2015 drabbades FW Murnau av ytterligare en tragedi då någon bröt sig in i hans krypta utanför Berlin och stal den berömde regissörens huvud. Det var inte jag, bör tilläggas.

Dessförinnan håller han kl 17 sin föreläsning ”Tio popkulturella Bergman-ögonblick”.
- Ingmar Bergman beskrivs ofta som essensen av finkultur men hans inflytande märks i allt från barnprogram till indierock. Så sent som för någon månad sedan gav Depeche Mode ut en ny musikvideo baserad på ’Det sjunde inseglet’. Jag kommer också att prata om när jag gick på rave med Ingmar Bergmans koreograf, säger Fredrik Strage.

På fredag morgon kl 8 bjuder Fredrik Strage in till frukostsamtal på restaurang Madame med rubriken ”Skräck, romantik och VHS – Strages filmiska 80-tal”.
- Åttiotalet var decenniet som formade min smak. Videovåldsdebatten fick stor betydelse för mitt filmintresse eftersom det blev en sport att få tag på oklippta motorsågsmassakrar. Mitt drömjobb var länge att få arbeta i en videobutik. Ärligt talat är det fortfarande mitt drömjobb men då ska det vara riktiga VHS-kassetter, inte mesiga DVD:er, och jag är osäker på om det skulle funka ekonomiskt idag.

Har du någon favorit bland filmer som visas på festivalen?
- Programmet är fullt av klassiker och min absoluta favorit är "Sommaren med Monika". Få filmer har så elegant visat hur kärlek föds, blomstrar och dör. Den är 71 år gammal men träffar fortfarande rakt i hjärtat. Jag är också förtjust i den amerikanska pr-kampanjen som förvandlade Ingmar Bergmans vemodiga mästerverk till snaskig exploation.

Vad har du för relation till Fucking Åmål?
- Jag hade läst Lukas Moodyssons dikter, och sett musikvideon som han gjorde till Broder Daniels låt "Work", men vid premiären blev jag ändå chockad över att filmen var så bra. "Fucking Åmål" är en oöverträffad skildring av småstadsångest. Jag har alltid tyckt bäst om Agnes pappa, spelad av Ralph Carlsson, som försöker trösta sin dotter. Och nu när jag själv är tonårsförälder kan jag relatera till honom mer än någonsin.