Gå till innehåll

Årets Rutanpris till Sofia Elmgren

Sofia Elmgren får Rutanpriset 2023.

Priset delas ut i samband med firandet av Rutans åttaårsdag onsdag 19 april, dagen före invigningen av Värnamo Filmhistoriska Festival.

Priset består av en förstoring av årets officiella Rutanbild, som vanligt skapad av Patrik Svedberg.

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har Rutanpriset delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda. Juryn består av Rutans upphovsmän Kalle Boman och Ruben Östlund, men det finns inte några stadgar och det var först 2020 som en officiell motivering skrevs.

Engagemang för barn

I år går priset till Sofia Elmgren för hennes engagemang för barn och unga i Rydaholm.

Juryns motivering: ”Årets pristagare har på flera sätt verkat i Rutans anda. Dels genom sitt arbete som lärare, dels på sin fritid genom sitt engagemang i en rad olika föreningar. Hon har ofta använt kulturen som metod för att stärka barn och ungas fysiska och psykiska välmående. Hon är djupt engagerad i att utveckla Rydaholm så att det ska vara en plats för alla, en plats där tillit och omsorg råder – precis som i Rutan. 2023 års Rutanpris tilldelas Sofia Elmgren.”

Firas med dans och prisutdelning

Priset består av en förstoring av årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg.

Rutan firas som vanligt med dans av kulturskolan, diktläsning och ett kortare tal. Tiden är kl 21.30 onsdag 19 april och platsen är naturligtvis Rutan. Därmed blir firandet även en inledning på Värnamo Filmhistoriska Festival som invigs dagen därpå.

Vinnare av Rutan-priset genom åren

2016: Marie Albertsson

2017: Fatima Veladzic

2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)

2019: Pär-Magnus Möller

2020: Kadim Akca och familjen Engholm

2021: Covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun

2022: Olle Sahlberg

2023: Sofia Elmgren