Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Camera obscura på plats under festivalen

Testa att se världen ur ett annat perspektiv!

Vi har fått låna en camera obscura av Plattform Produktion under festivalen som kommer att stå uppställd i Gummifabrikens foajé. Vid första anblicken ser det nog ut som ett vanligt svart partytält, men det är i själva verket en stor hålkamera.

Camera obscura betyder, enkelt översatt, "mörkt rum". Idén är väldigt enkel i praktiken, en låda med ett hål i ena sidan placeras så att hålet riktas mot ett belyst motiv. Ljusstrålarna kommer att färdas in genom hålet i lådan och måla upp en bild av det som står framför lådan på motsatt sida från hålet. Fast upp och ner och spegelvänt. Att bilden blir upp och ner och spegelvänd beror på att ljusets strålar färdas rakt genom hålet.

Principen med en camera obscura beskrevs redan på 400-talet före Kristus av den kinesiske filosofen Mozi. Mer känd är dock mångkonstnären Leonardo Da Vincis beskrivning från 1502, som finns med i hans verk Codex Atlanticus. Flera konstnärer använde sig av camera obscura på 1500-talet för att göra skisser.

Hur gör man då?

Det enklaste sättet att testa camera obscuran är att en person går in i tältet och en annan person står framför ljusobjektivet, utanför tältet. Den personen som är inne i tältet får en skärm att hålla i. På denna skärm kommer motivet, alltså personen utanför tältet, att projiceras, upp och ner.

Camera obscuran kommer att vara bemannad under hela festivalen, torsdag till söndag.