Gå till innehåll

Årets Rutanbild är här – välkommen på kalas imorgon!

Nu kan vi presentera årets Rutanbild av fotografen Patrik Svedberg – lika fantastisk som vanligt!

Imorgon onsdag kl 21.30 firas Rutans åttaårsdag som ett startskott på festivalen.

För åttonde året i rad firas Rutans födelsedag imorgon onsdag 19 april kl 21.30, som ett startskott för Värnamo Filmhistoriska Festival som invigs dagen därpå. Platsen är givetvis Rutan på Flanaden i centrala Värnamo.

Precis som de senaste åren bjuds det på dans med Värnamo kulturskola, tal av Kalle Boman som skapade Rutan tillsammans med Ruben Östlund, diktläsning av elever från Teaterfolk på Värnamo Folkhögskola och utdelning av årets Rutanpris till Sofia Elmgren.

En annan tradition är att fotografen Patrik Svedberg varje år tar en ny bild av Rutan. En förstoring av bilden köps in till kommunens konstsamling och en annan delas ut till årets Rutanpristagare.

Årets bild beskriver Patrik Svedberg själv så här:
”Varje år har jag en konstnärlig mission (och ett uppdrag av Värnamo kommun) att tolka konstverket Rutan på Flanaden - mitt i smeten i Värnamo. Hur man nu gör en konstnärlig gestaltning av ett konstverk. Jättekonstigt egentligen.

Det är 200% skulle man kunna säga - först 100% ångest som avlöses av 100% lättnad, lycka och tja lättja. Jag har också alltid känt 100% tillit - och i år har jag gått tillbaka till konstverket Rutans kärna som tillitens och omsorgens centrum. En frizon. Kampen om tilliten är väl aktuellare än någonsin - Putin, Trump, AI, politik, miljö och du och dina grannar - finns knappt nån ände på det.

Fundera på det en stund, och känn in årets Rutanbild.”