Gå till innehåll

Nu får Stellan Skarsgård hederspriset

Nu på fredag 8 september tar Stellan Skarsgård emot Sveriges Biografägareförbunds hederspris som delas ut i samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival. Det sker på Grand i Stockholm i samband med biografens 90-årsfirande.

Priset instiftades förra året i samband med premiärupplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Det första priset gick till skådespelerskan Harriet Andersson och årets pris tilldelades Stellan Skarsgård med motiveringen: ”För fantastiska skådespelarinsatser med imponerande bredd och stor tonsäkerhet, vilket berikat den svenska biografpubliken under flera decennier.”

Eftersom Stellan befann sig utomlands på filminspelning under festivalen i april, delas priset istället ut på fredags i samband med att biografen Grand i Stockholm firar 90 år. Efter prisutdelningen blir det ett samtal lett av filmjournalist Ronny Svensson med Daniel Alfredson och Stellan Skarsgård följt av en visning av filmen ”Den Enfaldige Mördaren” från 1982.

Priset består av ett diplom, en ljusstake och John Kandells stol ”Camilla”. Stolen som är rödlackad tillverkas av Värnamoföretaget Källemo och är en symbol för Värnamo Filmhistoriska Festival.


Firandet av Grand består av en filmfest med både förhandsvisningar, gamla klassiker och nya filmer. Bland annat visas King Kong från 1933 som öppnade biografen då den hade premiär 8 september 1933.

Tider och biljetter

Datum – Fredag 8 september

Adress – Biograf Grand Svenska Bio, Sveavägen 45 i Stockholm

Klockan 1800 – Dörrarna öppnas till salong 1

Klockan 1815 – Prisutdelning och samtal om filmen

Klockan 1845 – Den Enfaldige Mördaren visas

Biljetter köper du som vanligt via Filmstadens app eller via Svenska Bios hemsida. Glöm inte att se till att ha Stockholm inställd som ort när du köper biljetter!