Gå till innehåll

Skolbio under festivalveckan

I år blir det möjligt för skolklasser från hela Jönköpings län att få se film i på Värnamo Filmhistoriska Festival via Kulturrätten.

Med stöd från Svenska Filminstitutet kan vi i år bjuda in alla förskoleklasser och alla elever i årskurs 9 i hela Värnamo kommun för att få se film under festivalveckan. Värnamo Filmhistoriska Festival står även för buss till och från Biostaden i Gummifabriken för de inbjudna klasserna.

Men inte nog med det! I år kan även övriga kommuner i Jönköpings län boka ett biobesök i Värnamo då skolbiovisningarna i samband med festivalen blir en del av Kulturrättens utbud. Värnamo Filmhistoriska Festival bjuder på själva filmvisningen och tack vare Kulturrätten blir det möjligt för grundskolor i Jönköpings län att söka Kulturrättens bidrag "kulturresor" och få hela resekostnaden via Länstrafiken eller hyrd buss gratis. På Kulturrättens hemsida kan du läsa mer om hur du söker bidrag för resan till och från Värnamo.

För förskoleklasserna kommer vi att visa Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr. I den animerade filmen från 1991 ger sig Kalle Stropp och Grodan Boll ut för att rädda ”Kottefolket” som bor mitt i skogen. Tre skumma typer vill ta över hela skogen, men det tänker Kalle och Grodan bestämt sätta stopp för. Tillsammans med vännerna Plåt-Niklas och Papegojan tar de upp jakten på de usla skurkarna.

Och för årskurs 9 visas filmen And the King said, what a fantastic machine. Filmen, som hade biopremiär i höstas, skildrar hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Från de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier idag.
I samband med filmvisningarna erbjuder vi också skolklasserna att boka till en workshop.

Missa inte heller att boka in den 18 april i kalendern redan nu då Värnamo Filmhistoriska Festival tillsammans med Region Jönköpings län bjuder in till en fullspäckad dag om skolbio och att se film i undervisningen. Dagen riktar sig till dig som är pedagog, kulturutvecklare, bibliotekarie, tjänsteperson eller skolledare. Mer information kommer inom kort.