Gå till innehåll

Johan Unenge har gjort årets festivalaffisch

Illustratören, författaren och deltidssmålänningen Johan Unenge har gjort årets festivalaffisch.

Kan du lista ut vilka sju filmer som är med på affischen? Då kan du vinna både affischen och biljetter till invigningen av Värnamo Filmhistoriska Festival.

Torsdag 18 april invigs den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Hela programmet släpps inte förrän i slutet av mars, men redan nu ger vi lite ledtrådar. På årets festivalaffisch döljer sig nämligen sju av de filmer som visas på festivalen. Affischen är skapad av Johan Unenge, som du kanske har sett i stan när han besöker sommarstugan eller skejtar i Åbroparken?

Hur kändes det att få frågan om att göra årets affisch?

Jag blev överraskad och jätteglad. Just den här typen av bild med många komponenter gillar jag men får sällan chansen att göra. Så det var ett mycket inspirerande uppdrag.

Vad hade du för grundtanke när du skapade affischen?

Uppdraget var ju på vissa sätt förutbestämt – den skulle innehålla detaljer som kunde associeras till givna filmer som kommer att visas under festivalen. Jag ville hitta ikoniska bilder till varje film som betraktaren kan känna igen. Vi får se om jag lyckats.

Var det svårt?

Tekniken jag valt är akvarell. Det är ett sätt att måla som inte tillåter att man tvekar. Jag ville göra bilden i ett svep utan att klippa och klistra i efterhand. Vilket försvårar det hela. Om någon liten del blir fel måste allt göras om. Så det gick åt en del papper …

Varför landade du i det resultat du gjorde?

På 70-talet komponerades ofta filmaffischer på detta sätt. Tänk gamla James Bond-filmer exempelvis. Så där kommer inspirationen ifrån.

Vad vill du förmedla med affischen? Hur vill du beskriva den?

Jag vill kalla den färgglad, och lite friare i stilen. Förhoppningsvis förmedlar den lite showbiz-känsla.

Vad har du själv för förhållande till film och den svenska filmhistorien?

Jag gillar verkligen att gå på bio och tycker att film blir bäst där. Jag har skrivit filmmanus till flera barn- och ungdomsfilmer, väldigt roliga och uppslukande projekt att arbeta med.

Jag kan inte kalla mig cineast men förra året genomförde jag, min fru och fyra kompisar från Värnamo ett Bergman-år. Vi insåg att vi hade väldigt dålig kunskap om Ingmar Bergman och beslöt att råda bot på den okunskapen. Vi läste böcker om honom, såg ett antal av hans filmer och avslutade med att smyga runt på stranden på Fårö där han levde en stor del av sitt liv. Det var väldigt kul. Nu funderar vi på vem som ska bli nästa regissör att grotta ner oss i.

Tänker du besöka festivalen?

Det tänker jag. Nu vet jag ju vilka filmer som kommer att visas.

Hur ser din koppling till Värnamo ut?

Min fru är härifrån. Hennes familj drev handelsträdgård på Jönköpingsvägen. Men jag var här mycket redan som barn, jag hade kusiner i Reftele som vi ofta besökte. Jag minns särskilt en gång när vi var inne i Värnamo och fick se kameler stå och dricka ur Liljan! Det visade sig vara cirkus i stan.

Vi bor ju i Stockholm men tillbringar så mycket tid vi kan på vårt ställe utanför Bor. Jag tycker att Värnamo har blivit en verkligt kul stad att vara i, med restauranger, kultur och inte minst skateparken som jag brukar rulla runt i.

Vinn biljetter och priser!

I samarbete med Värnamo Nyheter arrangerar vi en tävling och uppgiften är lika enkel som svår: vilka sju svenska filmer har Johan Unenge lånat bilder ifrån? (Du kan se hela affischen längst ner på sidan).

Skicka in ditt svar via Värnamo Nyheters länk.

Du kan även skicka in den talong som du hittar i Värnamo Nyheter eller hämtar på Stadsbiblioteket eller Biostaden i Gummifabriken. Senast 29 februari vill vi ha ditt svar.

Priser

1:a pris: Två biljetter till invigningsfilmen och två mingeltallrikar på det efterföljande invigningsminglet. Festivalaffischerna från 2022, 2023 och 2024.

2-3:e pris: Två biljetter till invigningsfilmen. Festivalaffischerna från 2022, 2023 och 2024.

4-6:e pris: Festivalaffischerna från 2022, 2023 och 2024.

7-10:e pris Årets festivalaffisch.

Faktaruta/Johan Unenge

Född: 1963 i Stockholm

Familj: Gift. Fem barn och bonusbarn.

Yrke: Illustratör och författare. Har skrivit och illustrerat över 100 böcker, bland annat ”Eva & Adam” och ”Hotell Gyllene Knorren”. Jobbar även med läsfrämjande och var Sveriges första läsambassadör.