Gå till innehåll

Årets Rutanbild – en närstudie som blandar in betraktaren

Den nionde Rutanbilden går i närkamp med objektet.

En bild som blandar in betraktaren, menar fotografen Patrik Svedberg.

För nionde året i rad levererar fotografen Patrik Svedberg en bild av Rutan på Flanaden i Värnamo, ett verk skapat av Kalle Boman och Ruben Östlund i samband med utställningen Rutan på Vandalorum 2015.

En förstoring av bilden köps in till kommunens konstsamling och en annan delas ut till årets Rutanpristagare IFK Värnamo. Utdelningen sker i samband med Rutans födelsedagskalas onsdag 17 april kl 21.00, dagen före invigningen av Värnamo Filmhistoriska Festival.

För första gången visas inte hela Rutan, utan bara en liten del av den. Så här beskriver Patrik Svedberg själv årets Rutanbild:

”En ruta som inte föreställer en ruta, och ändå så gör den ju det. Det är första Rutanbilden där betraktaren blandas in på riktigt och blir den som avgör vad det är, hur den ska ses eller hur den ska hängas. Årets förstoringar kommer att ha upphängningsanordningen löst, så man sätter den själv på baksidan som man vill ha den, alternativt med två eller fyra hängpunkter. Är det ett V? En pil? En vinkel? Den Heliga Gralen? En frizon? Hängaren fastställer och fullbordar konstverket.”

Nedan kan du se bilden i sin helhet.