Gå till innehåll

Greta Garbo möter en bob hund när Gösta Berlings saga har nypremiär

Stumfilmsklassikern Gösta Berlings saga med Greta Garbo i en av rollerna får officiell nypremiär på Värnamo Filmhistoriska Festival 19 april.

Duon YoJuliet har tillsammans med Jonas Jonasson från bob hund komponerat ny musik som de framför live i salongen.

På förra årets festival gjorde duon YoJuliet som består av Julia Sandwall och Yohanna Eek Björnulfson succé när de ackompanjerade stumfilmen Gunnar Hedes saga. Fredrik Strage skrev i Dagens Nyheter att YoJuliet ”med stråkar, sång och slagverk gör historien om den psyksjuke unge mannen och den fattiga fiolflickan brutalt vacker”.

Nu är YoJuliet tillbaka, den här gången förstärkta med keyboardisten Jonas Jonasson från bob hund. Trion har komponerat musik till Mauritz Stillers stumfilmsklassiker Gösta Berlings saga från 1924 som får sin officiella nypremiär i Värnamo efter en digital restaurering. Filmen är baserad på Selma Lagerlöfs roman och har en 18-årig Greta Garbo i en av rollerna. Den blev en världssuccé som banade väg för både Garbo och Stiller i Hollywood.

Vad kan publiken förvänta sig? Så här skriver musikerna själva:

”Gösta Berlings saga är full av fest, galenskap, ångest och intriger, brinnande hus, kärlek och slädfärder över isar med jagande vargar. Vi har djupdykt i dramat för att musikaliskt gestalta filmen. Stråkar, slagverk, sång och synthar samsas i ljudbilden och skapar en spännande clash med den gamla svartvita stumfilmen. Det blir komiskt, vackert och djupt obehagligt i en salig röra. Karnevalsfest utlovas också, liksom smäktande romantik. Allt för att matcha det maffiga, mustiga och märkliga som genomsyrar Gösta Berlings saga.”

Jonas Jonasson medverkar även tillsammans med bob hunds sångare Thomas Öberg vid ett frukostsamtal utifrån biografin "nybörjartur livet ut" kl 9.30 lördag 20 april. Två bob hund-låtar utlovas i avskalade liveversioner.

Att Selma Lagerlöfs älskade roman från 1891 skulle bli film skapade ett intresse för rollbesättningen som kan liknas vid det kring Borta med vinden. Gösta Ekman ansågs given som Gösta Berling, och provfilmade för rollen. Till provfilmningarna vallfärdade även skådespelare från Danmark, Tyskland och Österrike, men de fick alla se sig slagna av Dramatens Lars Hanson. Och många undrade säkert vem denna Greta Gustafsson var som fick spela Elisabeth Dohna.

Filmen lanserades i två delar på 86 respektive 80 minuter, som hade premiär 1924 med en veckas mellanrum.

Gösta Berlings saga har genomgått flera restaureringar genom åren, men denna är den mest omfattande. För denna nya digitala version har material lånats in från fyra olika filmarkiv. Utifrån materialet har en så fullständig version som möjligt satts samman, och därefter tintats med en portugisisk nitratkopia som referens.

Visningen i Värnamo sker i Biostadens stora salong i Gummifabriken kl 19.00 fredag 19 april. Pausservering mellan del 1 och 2.

Foto YoJuliet: Lisa Arfwidson

Foto Jonas Jonasson: Engla Sahlstedt