Gå till innehåll

Pernilla August får biografägarnas hederspris

Skådespelaren Pernilla August tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2024.

Priset delas ut i Värnamo i samband med årets festival.

Under festivalen spelas även ett avsnitt av podden Snedtänkt in med Pernilla August som gäst.

Sveriges Biografägareförbunds hederspris återinstiftades 2022 i samband med premiärupplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Det första priset gick till Harriet Andersson och fjolårets pris tilldelades Stellan Skarsgård.

2024 går priset till skådespelaren och regissören Pernilla August.
– Det känns väldigt fint och hedersamt. Både Harriet och Stellan är mina favoritskådespelare och favoritmänniskor. Jag har arbetat med båda och jag känner mig väldigt hedrad, säger Pernilla August.

Motiveringen lyder: ”Under nästan 50 år har Pernilla August trollbundit biopubliken med sin starka närvaro på den vita duken, men också bakom kameran. I allt från svenska dramer till internationella produktioner visar hon en unik förmåga att gjuta liv i egna och andras rollfigurer.”

Pernilla August kommer till Värnamo för att ta emot priset lördagen den 20 april. I samband med det visas filmen ”Glasblåsarns barn” från 1998, där hon spelar en av huvudrollerna.

– Oj,oj, det var länge sedan. Minns att det fanns mycket tid och pengar för det estetiska uttrycket, färg, form, kläder och så vidare. Det var kul, säger Pernilla August om filmen.

Den film som hon medverkat i och som hon är mest stolt över är dock varken den eller Star Wars, där hon spelade Anakin Skywalkers mamma Shmi.
– Det är ”Den goda viljan”. Den betydde så mycket för mig privat och vi vann i Cannes. Jag fick skådespelarpriset och filmen fick en guldpalm. Det var väldigt speciellt, säger Pernilla August.

Snedtänkt

Hon gillar idén med en filmhistorisk festival, som stärker film- och biografkulturen och skapar en mötesplats för filmintresserade.

– Jag tycker det låter toppen, så bra och fint. Mer bio åt folket! Jag tror och hoppas det kommer vända, att publiken kommer komma tillbaka till biosalongerna. Det är ju trots allt något alldeles fantastiskt att se en film på bio, säger Pernilla August.

Under festivalen kommer hon att medverka vid en inspelning inför publik av podden Snedtänkt, som görs för Sveriges Radio av Kalle Lind.

Får festivalens stol

Priset består av ett diplom, en ljusstake och John Kandells stol ”Camilla”. Stolen som är rödlackad tillverkas av Värnamoföretaget Källemo och är en symbol för Värnamo Filmhistoriska Festival.
- Samarbetet med Värnamo Filmhistoriska festival möjliggör för Sveriges Biografägareförbund att få visa vår tacksamhet och erkännande av svenska talanger som betyder så mycket för att bred svensk film finns tillgänglig på biografer i hela Sverige. Vinnaren får från oss en egyptiskinspirerad ljusstake formgiven av Edvin Öhrström 1928 från Svensk Tenn. Designen för omedelbart tankarna till en Oscarstatyett, säger Peter Fornstam, ordförande i Sveriges Biografägareförbund.

Fakta/Sveriges Biografägareförbund

Sveriges Biografägareförbund är en ideell förening som bildades 1915 med ändamål att sammanföra och hålla samman Sveriges biografägare samt tillvarata deras intressen. Ordförande är Peter Fornstam.

Foto på Pernilla August: Joi Grinde