Kalle Lind medverkade redan på den första upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival 2022, då han spelade in ett avsnitt av sin populära podd Snedtänkt med festivalens konstnärlige ledare Kalle Boman som gäst.
Den här gången är det årets hederspristagare Pernilla August som gästar podden. Inspelningen är öppen för åhörare men kräver biljett, och den sänds även i Sveriges Radio P1 i efterhand.
- Det blir ett tillbakablickande samtal där vi lyfter fram stort och smått och kanske ett och annat bortglömt. Pernilla har ett oerhört brett cv, från Star Wars till Dramaten, och hon har lyckats både som skådespelerska och som regissör. Jag tycker om den sortens karriärer där man inte verkar ha någon masterplan, säger Kalle Lind.
Förutom poddinspelningen introducerar Kalle Lind även två filmer: ”Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner” från 1956 och ”Äppelkriget” från 1971 (visningen 20/4).
- Äppelkriget är en ganska typisk Hasse och Tage-film. Det är ett fascinerande tidsdokument, ett intressant möte mellan Evert Taubes naturromantik och en ny generations miljökamp. Jag tycker om den för sin infallsrikedom, det är Hasse och Tage på sprudlande idéhumör och med stor upptäckarlusta, säger Kalle Lind och fortsätter:
- Det är roligt att se hela persongalleriet av kända människor. Och det är väldigt charmerande med sin tids trickfilmning. Hasse Alfredson älskade trickfilmning, han tyckte det var det roligaste som fanns.
Kalle Stropp och Grodan Boll skapades av Thomas Funck för radio, och det är han som gör rösterna i filmen.
- Thomas Funck är lite bortglömd och kanske lite utskriven ur barnkulturen, men på 50-talet var Astrid Lindgren nummer ett, Gösta Knutsson två och Thomas Funck tre när det gäller inflytande inom barnkulturen. Thomas Funck var en röstkonstnär och ett bysnille när det gäller tekniska finesser.
På festivalen visas både filmen med skådespelare från 1956 och den tecknade versionen från 1991, och det är 50-talsversionen som Kalle Lind introducerar.
- Kalle Stropp hade kunnat vara vår tids Alice i Underlandet, historierna kan ju vara ganska maxade. Han är inte rädd för att det ska bli för knäppt. Det finns en fantasi som känns inspirerande.