Gå till innehåll

Prisbelönt regissörsduo gästar festivalen

Vi visar den hyllade svenska dokumentärfilmen “And the King Said, What a Fantastic Machine” som väcker många tankar.

Duon Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson som bland annat gjort den hyllade kortfilmen "Hopptornet", gästar festivalen för andra året i rad. Även i år har de med sig en camera obscura som kommer att stå på plats utanför entrén till Biostaden. Deras film "And the King said, what a fantastic machine" har prisbelönats på både Sundancefestivalen i USA och på filmfestivalen i Berlin och hyllats stort i media.

"And the King said, what a fantastic machine" skildrar hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Från de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier idag en algoritmstyrd miljardindustri. Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Filmen väcker frågor om hur vi har valt att hantera denna makt. Vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild?

De båda regissörerna har under hösten och våren rest runt och visat sin film för hundratals högstadieelever i hela Sverige. Här i Värnamo har vi bjudit in alla elever från årskurs 9 för att se filmen. Axel och Max medverkar också vid vår seminariedag om filmkunnighet som vi arrangerar i samarbete med Region Jönköpings län på torsdagen den 18 april. De kommer då att leda en workshop med alla deltagare. En workshop blir det även dagen efter, på fredagen, för en grupp inbjudna gymnasieelever.

Vi visar filmen And the King said, what a fantastic machine vid två tillfällen: torsdagen den 18/4 kl. 16.15 och fredagen den 19/4 kl. 10.00.

Foto: Thomas Dyrholm