Gå till innehåll

Frukostsamtal om bob hund och filmkritik

Tragikomiska anekdoter och spretiga minnen med bob hund.

Svaret på den eviga frågan om varför filmkritiker aldrig tycker som ”vanligt folk”.

Det är ämnena för de två frukostsamtal som arrangeras under festivalen.

Varför inte kombinera frukost med filmiska samtal? Under festivalen arrangeras två frukostsamtal inne på Madame.

Först ut på fredagen är två av Sveriges främsta filmkritiker Mårten Blomqvist och Jan Lumholdt. I samtal med Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner svarar de bland annat på dessa tre frågor:

Varför tycker kritikerna aldrig om samma filmer som ”vanligt folk”? Vilken makt har kritikerna och har den förändrats? Och vilken roll spelar egentligen kritikerna när den svenska filmhistorien skrivs?

På lördagen byter vi ämne till bob hund. Bandets keyboardist Jonas Jonasson gästar Värnamo Filmhistoriska Festival för att tillsammans med duon YoJuliet ackompanjera visningen av stumfilmsklassikern ”Gösta Berlings saga” på fredagskvällen. Så varför inte passa på att ta ett snack med Jonas och bandets sångare Thomas Öberg? Utifrån den egenskrivna bandbiografin ”bob hund: nybörjartur livet ut” bjuder duon på tragikomiska anekdoter, spretiga minnen och berättar hur de gjorde musik till stumfilmen ”Man with a moviecamera”. Så klart inkluderar samtalet även musik i form av två livs levande framförda bob hund-låtar. Risk för melodika finns.

Skriver kritikerna filmhistorien? Fredag 19 april kl 8.00, Madame, Gummifabriken.

Bob hund – musiken, myterna och filmen. Lördag 20 april kl 9.30, Madame, Gummifabriken.