Gå till innehåll

Flera journalfilmsvisningar under årets festival

För att sätta in de spelfilmer vi visar i ett historiskt sammanhang visar vi varje år journalfilmer med lokal anknytning.

Har du kanske funderat på hur det såg ut i Värnamo när klassikerna Borta med vinden eller Swing it, magistern! spelades in? Det kan Historiska Sällskapet Gamla Wernamo svara på i sin journalfilmsvisning, som nu har blivit tradition på Värnamo Filmhistoriska Festival. I år äger denna visning rum på söndagskvällen den 21 april.

Vill man veta mer om vad man arbetade med i Jönköpings län i svunna tider visar projektet Svea på stolfabriken fyra filmer på detta tema i sin utställning i kulturarvsnoden på Stadsbiblioteket. De visar också filmen Västbo smörklimp om Dannäs i Värnamo kommun på biografen på söndagseftermiddagen.

I år bjuder vi också på en riktig journalfilmspärla i färg från 1946, nu med nykomponerad musik av elever på musikproduktionslinjen på Yrkeshögskolan i Jönköping. Denna film rullar non-stop vid ett par tillfällen under festivalen och på fredagen är några representanter från skolan på plats och berättar om hur de har gått tillväga när de har skapat musiken.

På söndagen kan du verkligen få en känsla av att du förflyttats bakåt i tiden, då parkeringen fylls med klassiska veteranfordon och Götaströms Fordonshistoriska Klubb medverkar vid visningen av Åsa-Nisse på jaktstigen. De inleder filmvisningen med att visa en film från motocrosstävlingarna i Skillingaryd på 1950-talet.

Dessutom visar vi flera spännande dokumentärfilmer med historiska tillbakablickar i år, som exempelvis 100-åringen som tror på framtiden av Tom Alandh, Älskade Nancy av Agneta Ulfsäter Troell och Det var en gång ett nu av Jan Troell.