Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Omoralisk schlagerfestival och tennisprotester i epokgörande dokumentärer

”Den vita sporten” om tenniskravallerna i Båstad och ”Vi har vår egen sång” om protesterna mot Eurovision Song Contest.

Två viktiga dokumentärer som kommit att definiera sin tid. Båda visas under festivalen och två av dem som var med och gjorde filmerna är på plats.

Två av de dokumentärer som visas under festivalen är viktiga tidsdokument av den så kallade 68-rörelsen och proggen.

”Den vita sporten” skildrar protesterna mot att Sverige skulle spela Davis Cup mot Rhodesia i Båstad i maj 1968. Tennis kallas ofta "den vita sporten" eftersom spelarna traditionellt bär helvit klädsel när de spelar. Som filmtitel fick namnet en dubbel innebörd, eftersom demonstrationerna vände sig emot att Sverige spelade tennis mot ett land vars vita regering genom grundlagen begränsade rösträtten för sin svarta majoritetsbefolkning.

Filmen gjordes av filmarkollektiver grupp 13. Tre av medlemmarna var Bo Widerberg, Roy Andersson och Kalle Boman, Den sistnämnda introducerar filmen i ett samtal med filmjournalisten Jan Lumholdt.

Många har hört ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival” med Sillstryparn (alias Ulf Dageby i Nationalteatern). Låten framförs i dokumentären ”Vi har vår egen sång”, som skildrar Alternativfestivalen i Stockholm 1975, vilken arrangerades som en protest mot Eurovision Song Contest, som ägde rum i Sverige samma år. Med utgångspunkt i den festivalen skildrar filmen den svenska musikrörelsens mångfald och den musik som trots sin genomslagskraft nästan aldrig sändes i radio eller TV.

En av dem som var med och gjorde filmen var Jan Lindqvist, som introducerar filmen i ett samtal med filmjournalisten Jan Lumholdt.