Gå till innehåll

Extra visning: Tom Alandh och Bo Bjelfvenstam gästar festivalen

Tom Alandh gästar Värnamo Filmhistoriska Festival för att premiärvisa sin nya dokumentär ”100-åringen som tror på framtiden” om filmaren Bo Bjelfvenstam.

Bo Bjelfvenstam själv medverkar också vid visningen.

På grund av det stora publikintresset har en extra visning satts in på söndag morgon.

- Det var inte meningen att jag skulle göra någon mer film, men så kom det fram att Bo Bjelfvenstam skulle fylla 100 och nästan ingen visste vem har var. Då kände jag att jag ville göra den här filmen, säger Tom Alandh och fortsätter:
- Jag fick en månad på mig, två inspelningsdagar och fyra klippveckor. Men Bo är både förtjusande och minnesgod, så det gick alldeles utmärkt. Filmen är som vanligt fantastiskt klippt av Heleen Rebel. Det här blir den sista filmen jag gör som anställd på SVT.

Fyller 100 år

Bo Bjelfvenstam ville bli upptäcktsresande som ung, men insåg att allt redan var upptäckt. Istället blev det som filmare han kom ut i världen. I dokumentären berättar han om sina resor och om den svenska televisionens pionjärtid. Bo Bjelfvenstam var den förste filmaren som anställdes på Sveriges Radios filmavdelning (senare dokumentärfilmsavdelning) av Lennart Ehrenborg redan 1960. Då hade han verkat som filmare sedan 1947 och några av hans filmer hade visats i tv under pionjäråren på 50-talet.

Den 24 april fyller denna legend 100 år. Tom Alandh gör ett porträtt på sin minnesgode gamle kollega och ger genom klipp från hans filmer en bild av hur allt startade en gång. Och hur det kom sig att dokumentärfilmen redan tidigt blev en av televisionens bästa grenar.

Sverigepremiär

Filmen har visats på en festival på Åland, men det här blir den svenska premiären, veckan innan den visas på SVT. Även projektledaren Lars Säfström medverkar i Värnamo, och det är tack vare honom som filmen visas på festivalen.

- Jag hade hört så mycket positivt om den här festivalen från flera håll. Jag tänkte att den här filmen kunde vara intressant eftersom den handlar om filmhistoria, så jag ringde Kalle Boman, säger Lars Säfström och förklarar varför Tom Alandh är unik inom svensk dokumentärfilm:
- Han har ett starkt engagemang och beskriver samhället ur de enskilda människornas perspektiv. Han har skaffat sig en stor publik som uppskattar hans sätt att berätta och han har varit enormt produktiv.

Lars Säfström började på SVT:s nöjesavdelning producerade bland annat Nöjesmaskinen. Han blev senare programchef för Kanal 1 Drama och senare SVT Malmö. De senaste åren har han varit redaktör för Dokument utifrån och han har även varit projektledare för flera av Tom Alandhs dokumentärer.

Visas lördag 20 april kl 15:45. Det är en öppen visning där det inte krävs någon biljett, men antal platser är begränsat.

På grund av det stora publikintresset har en extra visning med introduktion av Tom Alandh satts in söndag 21 april kl 9:00. Även det är en öppen visning där det inte krävs någon biljett, men antal platser är begränsat.

Filmen sänds i SVT 25 april kl 20 och finns på SVT Play från 21 april.