Gå till innehåll

Brand och Slättengren när Värnamofilmer visas

Sven Slättengren som krogägare, en dramatisk brand och en plåtslagare i hatt.

Det bjuds på ett varierat program när Bosse Krantz och Arne Atterling visar journalfilmer från Värnamo.

Den populära programpunkten där de lokalhistoriska profilerna Bosse Krantz och Arne Atterling från Historiska Sällskapet Gamla Wernamo visar filmer från stadens historia är med även på årets festival. Bosse och Arne är på plats i salongen och live-kommenterar vad vi ser på filmerna. En och annan dålig vits utlovas även från Bosses sida.
- Vi inleder med att visa ett par filmer som vi fått från Värnamo Fotografiska Magasin. Det blev senare BePe-foto, som ju fyller 100 år i år. Bland annat en film på 20 minuter som vi inte visat tidigare och som skildrar Värnamo på 1940-talet. Man får bland annat se en plåtslagare från C.A Andersson Bleck & Plåtslageri med slips och hatt som går på taket till Törns. Det är småklipp på många små olika affärer som fanns på den tiden, bland annat Westrings, Ahlgrens Bokhandel och Oscar Janssons affär, som senare blev Radtkes leksaksaffär, berättar Arne Atterling.
Det bjuds även på filmklipp från Apladalen med Lyran och en film från tråddrageriet i Åsenhöga, filmat innan det flyttades till Apladalen våren 1928. Mer dramatisk är filmen från branden på Järnhjulsfabriken (som då var en snickerifabrik) vid lokstallarna på 1940-talet.
- Precis när tåget har passerat rasar hela väggen. Det står fullt av folk omkring, bland annat Doktor Lundskog.

Vi får även se stadshotellet under de första åren efter återinvigningen 1955 och ett par klipp från Kyrktorget.
- Vi avslutar med Sven Slättengrens revy ”Per och Kersti” som han spelade på Kyrktorget 1986. Vår tidigare ordförande i Gamla Wernamo Ove Höglund spelar präst, Sven Slättengren själv spelar både befallningsman och krogägare, säger Arne Atterling.

Biljetterna kostar 60 kronor och kan köpas via länken nedan eller på plats i Biostaden i Gummifabriken.

Visningen äger rum söndag 21/4 kl 18.00 i salong 1.