Gå till innehåll
Värnamo filmhistoriska festivals logotyp 2025

Filmhistoriska föremål med okänt värde ställs ut
- få dina antikviteteter värderade

Ernst-Hugo Järegårds balettdräkt, Bo Widerbergs knapphändiga originalmanus till Elvira Madigan och en guldbagge.

Det och mycket annat kan du se på den filmhistoriska utställningen.

På söndag ska föremålen värderas av experter, och då har även du chansen att få dina egna antikviteter och samlarföremål värderade.

- Vi har valt föremål utifrån att vi ska få en idé om vad de kan vara värda. Det är ingen som egentligen vet, eftersom vi inte har en fungerande marknad för filmhistoriska föremål i Sverige, säger Kalle Boman, konstnärlig ledare för Värnamo Filmhistoriska Festival, som ställt samman utställningen i biografens foajé tillsammans med Anna Sohlman.

På söndag kl 11-15 kommer nämligen antikexperterna Tom Österman och David Brolin från auktionsplattformen Auctionet samt Max Thelin och Patrik Johansson från Växjö Auktionskammare till Gummifabriken för att värdera de föremål som ställs ut. Även du som besökare är välkommen att ta med konst, antikviteter eller samlarföremål som du vill ha värderade, och de behöver inte vara filmrelaterade. Kanske kan du sälja dina föremål på den auktion med filmrelaterade föremål som planeras i samband med 2025 års festival?

Vad är det då för föremål som ställs ut i biografens foajé under festivalen och som sedan ska värderas? Det är bland annat den balettdräkt som Ernst-Hugo Järegård hade på sig i Marie-Louise Ekmans film ”Fadern, Sonen och Den helige Ande”. Här finns även Marie-Louise Ekmans bildmanus till ”Moderna människor”, kameran som Ruben Östlund filmade sin debutfilm ”Gitarrmongot” med, Bo Widerbergs knapphändiga och inte helt lättbegripliga manus till ”Elvira Madigan”, en laterna magica och en guldbagge.

Ett skåpen är fyllt med föremål relaterade till Roy Anderssons produktion, bland annat två pärmar med arbetsmaterial till ”Två bröder och en syster” – uppföljaren till ”En kärlekshistoria” som aldrig blev av. Istället gjorde Roy 1975 ”Giliap”, där årets hederspristagare Pernilla August långfilmsdebuterade 17 år gammal. Det var dock inte första filmen som Pernilla var med i. Fyra år tidigare medverkade hon i en reklamfilm för Kodak. Filmrullen med den reklamfilmen finns med på utställningen.

Utställningen pågår hela festivalen och är öppen för alla.