Gå till innehåll
En skog

Nya filmare från Jönköpings län visar filmer under festivalen.

Värnamo Filmhistoriska Festival blir en plattform för samtida film från Jönköpings län.

Inför festivalen utlyste Värnamo Filmhistoriska Festival i samarbete med Region Jönköpings län en tävling för samtida filmare med anknytning till Jönköpings län. Kriterierna för att få anmäla in film till tävlingen var följande:

  • Regissör eller producent för filmen har anknytning till länet, har vuxit upp eller är bosatt i Jönköpings län
  • Filminspelningen har helt eller delvis skett i Jönköpings län
  • Filmens historia har koppling till länet; det kan vara en händelse, person eller plats
  • Filmen får vara i vilken längd och genre som helst, vi välkomnar fiktion, dokumentärt, animation med mera
  • Work in progress-filmer är också välkomna
  • Värnamo Filmhistoriska Festival har inget premiärkrav

Juryn, som i år består av Göran du Rées, professor i filmregi, Ida Therén, författare och Lennart Alves, bild- och formutvecklare i Region Jönköpings län har fått se inte mindre än 21 intressanta bidrag, inom olika genrer, innehållsmässigt, formmässigt och hantverkskickligt gjorda filmer från länet.

Av dessa 21 filmer har juryn valt ut 9 som kommer att visas under festivalen. Filmaren/filmarna bakom en av dessa filmer kommer att tilldelas ett stipendium på 10.000 kr från Region Jönköpings län. Prisutdelningen äger rum på söndagen.

Förutom tävlingsfilmerna kommer vi även visa nya filmer av de samtida filmarna i projektet GAZE - nya filmröster. GAZE är ett projekt. Med nya röster/talanger menas i detta fall producenter, manusförfattare och regissörer, som ännu inte har hittat vägen in i den svenska filmproduktionens ekosystem.

Region Jönköpings län har erhållit Svenska Filminstitutets stöd, Talent to watch, som är en del i att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen. I Jönköpings län delas stödet ut under projektnamnet GAZE - nya filmröster som produktionsmedel till kortfilm inom fiktion med maxlängd 15 minuter.

Filmarna i projektet GAZE visar sina filmer vid ett par tillfällen under festivalen. Till dessa visningar behövs varken festivalpass eller biobiljett.