Gå till innehåll

Filmfakta

År: 1938

Längd: 78 min

Land: Sverige

Regissör: Gustaf Molander

Åldersgräns: 15 år

Kategorier: Drama

Köp biljetter

Dollar

Svensk film med Ingrid Bergman i en av huvudrollerna. Filmen introduceras av Jan Göransson, presschef, Svenska Filminstitutet.

Handlingen kretsar kring tre problematiska överklassäktenskap. Alla är barndomsvänner, och vissa av dem flirtar med varandra. Direktör Kurt Baltzar är gift med skådespelaren Julia, och makens ständiga arbetande tänjer på samlivet. Louis Brenner som är gift med den sköra Sussi har spelskulder. Godsägare Ludvig von Batthwyhl, med sin ständigt återkommande replik "kors i jissenamn!", är gift med Katja som uppvaktas flitigt av Kurt. När Julia får höra talas om Louis spelskuld börjar hon sälja av aktier i makens företag Sveaverken vilket skapar kalabalik på börsen.

Motsättningarna når sin kulmen då de tre paren på ett fjällhotell i Åre råkar ut för amerikanskan Mary Jonston. Hon är släkt med Kurt och planerar att placera pengar i Sverige. Hon har när hon anländer mycket att säga till om, men utmanas snart av sanatorieläkare Johnson och slår vad med honom om att hon kan bota Sussi, som på hotellet drabbats av en psykisk förlamning.

Svenskt tal.

Visningar

  1. 19 april 11:15
    Salong 2, Biostaden, Gummifabriken