Gå till innehåll

Filmfakta

År: 1924

Längd: 206 + 30 min

Land: Sverige

Regissör: Mauritz Stiller

Åldersgräns: 15 år

Kategorier: Drama Musik

Köp biljetter

Gösta Berlings Saga

Filmen visas med nykomponerad filmmusik av och med duon YoJuliet, som består av Julia Sandwall och Yohanna Eek Björnulfsson, tillsammans med Jonas Jonasson från bob hund.

Duon YoJuliet består av slagverkaren och sångerskan Yohanna Eek Björnulfson och stråkmusikern Julia Sandwall. Allt började som ett experiment i en stuga djupt in i de småländska skogarna tillsammans med en filmskapare. Det blev sedan starten på ett fördjupat musikaliskt samarbete, parallellt med studier i bland annat filmmusik och ljudteknik. Sedan hösten 2022 producerar duon kontinuerligt filmmusik åt olika filmare med tydlig utgångspunkt i färg, form, rörelser och känslor.

Vid spelningen till årets stumfilm är duon förstärkt med gästartisten Jonas Jonasson från bob hund, som även varit med och komponerat musiken.

Filmen bygger på Selma Lagerlöfs klassiker med samma namn. Handlingen utspelas i Värmland kring "Lövens långa sjö" i början av 1800-talet. Ekeby är Värmlands rikaste bruk men i herrgårdsflygeln bor tre latoxar, de tolv kavaljererna på Ekeby som fördriver tiden med kortspel, festande och flaskan. En av dessa är Gösta Berling, en avsatt präst som ställde till skandal vid en biskopsvisitation.

Med bland andra Lars Hansson, Gerda Lundequist och Greta Garbo i huvudrollerna.

Vi visar filmen i två akter (första delen är 106 min och andra delen är 100 min), med 30 minuter paus emellan. Pausservering i Auditoriets foajé. Förbeställ gärna pausservering från Madame.

Visningar

  1. 19 april 19:00
    Salong 1, Biostaden, Gummifabriken