Gå till innehåll

Filmfakta

År: 2016

Längd: 87 min

Land: Sverige

Regissör: Lasse Zackrisson

Åldersgräns: Barntillåten

Kategorier: Dokumentär

När molnen skingras

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, som en period bodde i Värnamo, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare.

Filmen presenteras av regissören Lasse Zackrisson.

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare.
Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. 70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände.

Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.

Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med den tidens kändisar bland aktörerna.

Vi visar även filmen Flicka och hyacinter, som sägs vara baserad på Ullas liv.

Svenskt tal.

Till denna visning behövs ingen biljett.

Visningar

  1. 20 april 11:00
    Salong 3, Biostaden, Gummifabriken