Gå till innehåll

17 april 21:00 - 21:30

Rutan 9 år

Var med och fira Rutan där allting började.

Rutan på Flanaden i Värnamo fyller nio år. Det firas med dansuppvisning av Kulturskolan, diktläsning av elever från Teaterfolk på Värnamo folkhögskola, tal och utdelning av årets Rutanpris till IFK Värnamo. Som ett förtida startskott till festivalen som invigs dagen därpå. Värdar: Kalle Boman och Lars Alkner.

Rutan på Flanaden är skapad av Kalle Boman och Ruben Östlund. Den invigdes 18 april 2015 i samband med vernissagen för utställningen "Rutan" på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Utställningen och Rutan har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film "The Square" som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017.

Rutan är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den stjäl vi inte. Eller som det står på skylten framför Rutan: ”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”.

Varje år tas en ny bild på Rutan av fotografen Patrik Svedberg. Vinnaren av Rutanpriset får en förstoring av bilden.

Information

17 april

21:00 - 21:30

Rutan, Flanaden i Värnamo

Gratis